Rezultatele proiectului „Good(s) Monitoring, Europe!”

Publicat de adminACDD pe

Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă a colaborat cu Asociația Libera din Italia în implementarea proiectului „Good(s) Monitoring, Europe!”.

Proiectul a realizat prima cartografiere a practicilor de reutilizare socială din Europa. Cercetarea a identificat 7 state membre UE in care există cazuri concrete de reutilizarea socială sau publică: Spania, Italia, Olanda, Franța, Belgia, Bulgaria și Romania (din cele 19 state membre UE care au stabilit prin lege posibilitatea de reutilizare socială a bunurilor confiscate de la grupările de criminalitate organizată). Cartografierea a identificat cazuri de bună practică și în Albania, țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

În România, primul imobil reutilizat public a fost confiscat într-un dosar de spălare de bani. Imobilul, aflat în centrul Municipiului București, este administrat acum de Ministerul Justiției, în baza HG nr. 797/2020. Povestea acestui imobil este prezentată într-un scurt video: Povestea din spatele primei reutilizări publice din România.

Proiectul a realizat și primul Manual de instrumente de monitorizare de către societatea civilă a practicilor de reutilizare socială și publică. Manual conține instrumente precum formularul de studiu de caz, fișa de informații de țară sau formularul de planificare participativă.

Proiectul „Good(s) Monitoring, Europe!” este complementar Strategiei naționale privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021-2025 “Criminalitatea nu este profitabilă!” și a Planului de acțiune subsecvent.