Reutilizarea socială a activelor confiscate din infracțiuni: oportunități de implicare a societății civile

Publicat de adminACDD pe

Am organizat astăzi, 10.10.2023, masa rotundă “Reutilizarea socială a activelor confiscate din infracțiuni: oportunități de implicare a societății civile” împreună cu Ambasciata d’Italia a Bucarest și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
La eveniment a participat Excelența sa, domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasador al Republicii Italiene în România. Domnul Ambasador Durante Mangoni a prezentat experiența Italiei în combaterea criminalității organizate, primele reglementări ale reutilizării sociale datând din anul 1982. Confiscarea produselor infracțiunii și, ulterior, reutilizarea acestora au un puternic efect disuasiv asupra grupărilor criminale. În Italia, peste 20,000 de bunuri imobile confiscate au fost transmise comunităților locale pentru reutilizare.
Domnul Cornel Călinescu, director general al #ANABI, a subliniat legătura puternică de cooperare între România și Italia. #ANABI este partener alături de TRANSCRIME în proiectele DATACROS II și KLEPTOTRACE. Italia reprezintă un model la nivel european în privința reutilizării sociale și o sursă de inspirație pentru România. La masa rotundă au participat reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din România cu experiență în prevenirea criminalității, informarea și implicarea tinerilor în comunitate și asistența victimelor infracțiunilor.
În cadrul dezbaterii au fost discutate modalitățile prin care tinerii/minorii ajung victime ale criminalității și sunt obligați să comită, la rândul lor, fapte penale. Tineri de 15-16 ani devin recrutori pentru rețelele de trafic de persoane, iar o mare parte dintre persoanele exploatate sexual sunt minore. Tinerii devin foarte ușor și victime ale traficului de droguri. Membri rețelelor de criminalitate ajung persoane influente în mediul online și modele pentru tineri.
🎯 Pentru a sprijini un răspuns public eficient la aceste fenomene, #ANABI a dezvoltat un program de finanțare alimentat din sumele confiscate de la infractori. Prin acest program, #ANABI își propune să finanțeze proiecte de asistență și protecție a victimelor infracțiunilor, de prevenire a criminalității și de educație juridică. Participanții la dezbatere au apreciat calitatea programului de finanțare al ANABI, dar au venit și cu propuneri de îmbunătățire a textului documentelor. În cadrul dezbaterii au fost discutate și alte instrumente dezvoltate de ANABI: voucherele de urgență destinate victimelor infracțiunii și reutilizarea imobilelor confiscate.
Chiara Di Gaetano, coordonator de proiect din partea Libera Internazionale a prezentat cele 5 elemente cheie ale Manifestului “O șansă pentru Europa”:
✅Criminalitatea organizată trebuie recunoscută ca o problemă la nivel European;
✅Reutilizarea socială a bunurilor confiscate de la criminalitatea organizată;
✅Denunțarea și combaterea corupției;
✅Protecție, înfăptuirea justiției și repararea daunelor pentru victimele criminalității organizate, a traficului de ființe umane și pentru familiile lor.
✅Protecția mediului și a sănătății publice în fața eco-mafiilor;
Masa rotundă a fost organizata în cadrul proiectului #EUYouthInAction implementat de Libera Contro le Mafie și Rețeaua CHANCE – Civil Hub Against orgaNised Crime in Europe.