RESTART – o nouă paradigmă pentru protejarea valorilor europene și întărirea democrației participative prin reutilizarea publică și socială a bunurilor
RESTART este o inițiativă nouă, implementată de Libera (IT) și 4 parteneri, membri ai rețelei europene CHANCE: BASTA (BE), Eine Welt (DE), Repubblika (MT) și ACDD (RO). Scopul proiectului este de a stimula angajamentul și implicarea cetățenilor UE față de acțiuni de solidaritate și participare democratică pentru a combate efectele crimei organizate, un fenomen în creștere și tot mai vizibil de la debutul pandemiei Covid-19 și invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Obiective generale:
- Creșterea participării democratice și conștientizării cetățenilor cu privire la rolul activ pe care îl pot juca în protejarea drepturilor fundamentale și promovarea justiției sociale pentru o cultură a legalității, participarea la procesul decizional și cooperarea cu privire la lupta împotriva crimei organizate și corupției.
- Stabilirea unui dialog democratic continuu între tinerii cetățeni, comunitățile lor și alte părți interesate pentru a redobândi controlul asupra bunurilor provenite din infracțiuni prin reutilizarea socială și colaborare activă la nivel european în domeniul justiției sociale.
Activitățile proiectului
Proiectul RESTART cuprinde 6 evenimente (1 forum național și 5 școli de vară naționale pentru creșterea capacității și participării tinerilor) ce vor viza sute de cetățeni europeni, organizații ale societății civile, decidenți de la nivel național și european și părți interesate.
Prin demararea cartografierii celor mai bune practici cu privire la utilizarea publică și socială a bunurilor confiscate, neocupate și abandonate din Italia, și deci, dobândirea unei priviri de ansamblu asupra situației, proiectul se va concentra pe derularea unei întâlniri strategice de două zile cu o rețea de autorități implicate în managementul bunurilor confiscate în diferite regiuni italiene. Obiectivul este de a elabora un manifest comun cu privire la provocările și oportunitățile reutilizării publice și sociale a bunurilor din țară. Aceste întâlniri online vor aborda strategia de revitalizare a reutilizării publice și sociale, instrumentele de participare publică pentru evitarea vânzării sau privatizării bunurilor confiscate și mecanismul de alocare din faza de sechestru.
Organizarea unui Forum național cu privire la reutilizarea publică și socială a bunurilor din Italia va implica sute de participanți din organizații ale societății civile, cetățeni, autorități care gestionează bunurile confiscate în diferitele regiuni italiene și alte părți interesate pentru a discuta oportunitățile reutilizării publice și sociale cu scopul de a genera o economie mai sustenabilă și inclusivă pentru toate grupurile sociale și mai ales, pentru tineri. Manifestul creat în timpul întâlnirilor strategice va fi prezentat cu ocazia Forumului național cu privire la provocările reutilizării publice și sociale.
Fiecare partener din proiectul RESTART (Germania, Malta, România, Belgia și Italia) va organiza câte o școală de vară / tabără națională de 3 zile pentru creșterea capacității și participării tinerilor, care va reuni 20-25 de participanți cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani într-o serie de ateliere, dezbateri și vizite pe tema reutilizării publice și sociale a bunurilor neocupate, confiscate sau abandonate, dar și pe teme conexe precum: valorile democratice, cetățenia activă, justiția socială și de mediu, alfabetizarea mediatică, dialogul civic, lupta împotriva crimei organizate, corupției și traficului de persoane. Aceste tabere au ca scop să crească conștientizarea pe tema reutilizării publice și sociale a bunurilor și impactul pozitiv al acesteia asupra modelului economic și social și dezvoltării comunitare. Taberele vor oferi informații și îndrumări cu privire la rolul cetățeniei active în menținerea coeziunii și justiției sociale prin implementarea unor metode și activități de educație non-formală, utilizate strategic pentru a deschide discuții dinamice și a încuraja participarea activă a participanților.
Coordonator: Libera. Associazioni, nomi e numeri contro le mafie
Perioada de implementare: 01/06/24 – 31/05/26
Parteneri:
CERV-2023-CITIZENS-CIV RESTART – 101146600
”Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene. Uniunea Europeană nu poate fi considerată răspunzătoare pentru acestea”.