Școala participativă pentru promovarea democrației și a statului de drept – la final

În perioada 20-22 ianuarie 2025 am organizat „Școala participativă pentru promovarea democrației și a statului de drept”, dedicată tinerilor interesați de drepturile omului, procesul decizional, implicarea în viața democratică la nivel național și european și reutilizarea publică și socială a activelor confiscate ca instrument pentru combaterea criminalității organizate.
Evenimentul a fost deschis de serie de activități care au avut în centru teme precum Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, participarea activă a tinerilor la procesul decizional și protecția avertizorilor. Acestea au constituit o oportunitate de a discuta despre drepturile fundamentale, valorile europene și demnitatea umană, precum și despre modul în care acestea se reflectă în legi și instituții.
Un moment cheie al acestei școli a fost workshopul organizat în cea de-a doua zi „Reutilizarea publică și socială a activelor confiscate: creșterea gradului de conștientizare și cetățenia activă”, eveniment în care au fost abordate modele de reutilizare a activelor confiscate din Italia și România, evidențiind rolul activ al societății civile și al tinerilor pentru a oferi soluții durabile și orientate către comunitate.
Printre invitați s-au numărat:
- Ambasadorul Republicii Italiene la București – Alfredo Maria Durante Mangoni,
- Directorul General al Agenției Naționale Italiene pentru Administrarea Bunurilor Sechestrate și Confiscatedin Criminalitatea Organizată – Prefect Maria Rosaria Laganà,
- Procurorul General Adjunct al Înaltei Curți de Casație, fost Președinte al Tribunalului din Palermo și Președinte al Secției competente pentru măsuri de prevenire a activelor – Antonio Balsamo,
- Directorul General al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate – Cornel-Virgiliu Călinescu,
- Fostul procuror, expert juridic al Ambasadei Italiei la București – Cristiana Macchiusi,
Colegii noștri de la Centrul de Resurse Juridice, Asociatia Vasiliada, Asociația pentru Asistență Socială „Universul Copiilor Speciali” Pitești (ASUCS) și Tatiana Giannone de la Libera Contro le Mafie au prezentat exemple de reutilizare socială care demonstrează că rolul societății civile este unul esențial în apărarea drepturilor celor vulnerabili, victimelor infracțiunilor și reconstruirea comunităților afectate de criminalitate, mai ales acolo unde intervenția statului este incompletă.
Pe parcursul Școlii participative mai multe instituții ne-au deschis porțile pentru vizite de studiu. Colegii de la Direcția Națională Anticorupție ne-au prezentat felul în care este organizată și funcționează instituția, respectiv modul în care investighează corupția la nivel înalt și complexitatea procesului de strângere a probelor pentru un dosar penal cu impact.
Vizita din ultima zi de la Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate a avut ca scop consolidarea informațiilor pe care tinerii le-au deprins în timpul workshopului din ziua anterioară, dar și cunoașterea mai îndeaproape a activității și rezultatelor instituției. Școala participativă s-a închis cu un atelier despre rolul cetățenilor în prevenirea și detectarea traficului de persoane. Expertul Ambasadei Republicii Italiene în România a prezentat modalitățile prin care cetățenii, mai ales tinerii, pot să recunoască și să raporteze acest fenomen.
„Școala participativă pentru promovarea democrației și a statului de drept” a fost organizată în cooperare cu Ambasada Republicii Italiene în România, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Universitatea Româno-Americană, Centrul de Drepturile Omului și Migrație, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridica – ECLER. Aceasta a reprezentat o inițiativă în proiectul „RESTART – o nouă paradigmă pentru protejarea valorilor europene și întărirea democrației participative prin reutilizarea publică și socială a bunurilor”, implementat de LIBERA – Associazioni, Nomi E Numeri Contro le Mafie din Italia împreună cu ACDD și alți 3 parteneri, membri ai rețelei europene CHANCE, Eine Welt EV din Germania, Repubblika din Malta și Belgian Antimafia Steps Towards. Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizens’ engagement and participation (CERV) 2023.
- Vizită la ANABI, ziua 3
- Vizită la ANABI, ziua 3
- Vizită la DNA, ziua 2
- Vizită la DNA, ziua 2
- Workshop URA, ziua 2
- Workshop URA, ziua 2
- Workshop URA, ziua 2
- Workshop URA, ziua 2
- Workshop URA, ziua 2
- Workshop URA, ziua 2
- Workshop URA, ziua 2
- Workshop URA, ziua 2
- Workshop URA, ziua 2
- Workshop URA, ziua 2
- Workshop URA, ziua 2
- Workshop URA, ziua 2
- Prima zi a Școlii Participative
- Prima zi a Școlii Participative