Ziua comemorării victimelor nevinovate ale criminalității organizate

Organizăm vineri, 21 martie 2025, un workshop pe tema „Promovarea statului de drept și lupta împotriva criminalității organizate. Mecanismul reutilizării sociale a activelor confiscate din infracțiuni – oportunitate pentru sprijinirea victimelor”. Evenimentul este posibil datorită colaborării cu Ambasciata d’Italia a Bucarest și Asociația Studenților Facultății de Drept – ASE București și este organizat cu ocazia Zilei comemorării victimelor criminalității organizate (21 martie 2025), un demers anual al Rețelei europene CHANCE – Civil Hub Against orgaNised Crime in Europe. În cadrul evenimentului vor prezenta lista victimelor inocente ale mafiei din România.
Ziua comemorării victimelor nevinovate ale crimei organizate (Giornata della memoria e dell’impegno in ricordo delle vittime innocenti delle mafie) este o inițiativă anuală instituită în Italia în 1996, la inițiativa asociației Libera, fondată de Don Luigi Ciotti. Această zi s-a născut din durerea unei mame, Carmela Montinaro, care, la comemorarea masacrului de la Capaci, a strigat nedreptatea uitării fiului său, Antonino, care asigura paza lui Giovanni Falcone: „De ce nu rostește nimeni numele fiului meu? A murit la fel ca ceilalți.” Evenimentul central din acest an are loc la Trapani și constă în citirea publică a unei liste de peste 1.000 de nume ale victimelor criminalității organizate.
În 2017, această zi a fost recunoscută oficial printr-o lege a Parlamentului italian și se marchează pe 21 martie, echinocțiul de primăvară, ca simbol al renașterii și speranței.
Scopul atelierului este implicarea tinerilor studenți la Facultatea de Drept, în calitate de viitori specialiști din domeniul judiciar, în dezbateri cu privire la reutilizarea publică și socială a activelor confiscate ca instrument de luptă împotriva criminalității organizate și protejarea victimelor infracțiunilor. În subsidiar, evenimentul urmărește discutarea situației sociale actuale din România și Europa în ceea ce privește statul de drept, principiile democratice și cetățenia activă.
Workshopul are loc ca parte a proiectului “EU Youth in Power”, co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Proiectul beneficiază de sprijinul CHANCE – Civil Hub Against orgaNised Crime in Europe și este implementat de Libera Contro le Mafie (Italia) împreună cu ACDD și parteneri din Rețeaua CHANCE.