În lunile aprilie-iunie 2024, rețeaua CHANCE a desfășurat o campanie de informare pe platformele de socializare despre alegerile pentru Parlamentul European, în cadrul proiectului “Youth In Connection: Empowering Youth Engagement and Promoting Social Justice”. Campania s-a bazat pe analiza conținutului programelor electorale ale principalelor partide politice europene în relație cu prioritățile Manifestului Chance:
Combaterea criminalității organizate
Combaterea corupției
Combaterea eco-mafiilor
Combaterea traficului de ființe umane
Protecția victimelor criminalității și reutilizarea socială
Campania a constat în diseminarea a 4 materiale video, 4 infografice și a 5 postări despre modul în care partidele politice europene prioritizează cele 5 teme pentru care militează Rețeaua CHANCE.
Combaterea criminalității organizate
A intrat în vigoare o noua Directivă a UE privind recuperarea activelor din activități criminale!
Prin Directiva nr. 2024/1260, Parlamentul European și Consiliul au stabilit noi reguli pentru a eficientiza recuperarea și confiscarea bunurilor din activități infracționale.
Publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 2 mai 2024, această directivă obligă toate statele membre să se conformeze până la 23 noiembrie 2026.
Principiu-cheie: „Statele membre adoptă măsurile necesare pentru a le permite să confiște, în totalitate sau în parte, bunurile, instrumentele și veniturile din infracțiuni pe baza unei condamnări definitive, care poate fi impusă și în urma unei proceduri în lipsă” – Articolul 12.
Consultați galeria foto despre criminalitatea organizată pentru a vedea rezultatele cercetării Repubblika cu privire la programele electorale ale principalelor partide politice din UE, precum și infograficele diseminate în cadrul campaniei.
Combaterea corupției
Este timpul pentru o nouă directivă anticorupție în UE!
Agenda noastră cuprinde un plan ambițios pentru un cadru legislativ cuprinzător anticorupție al UE. Propunerile noastre includ:
O nouă directivă a UE privind libertatea de informare
O revizuire a Directivei UE privind protecția avertizorilor de integritate
O nouă directivă care reglementează lobby-ul și influența corporativă
Noi reguli care reglementează finanțarea privată a activităților politice
Riscul de corupție în administrația publică este o preocupare în întreaga UE.
În timp ce UE se mândrește cu o imagine globală curată, adevărul este mai nuanțat. Potrivit celui mai recent Barometru Global al Corupției, 62% dintre cei peste 40.000 de respondenți consideră că corupția publică este o problemă majoră în țara lor.
Corupția și mecanismele de spălare a banilor nu sunt doar statistici; ele sunt o poartă pentru crima organizată pentru a se înfiltra în democrațiile noastre prin economia gri.
Societatea civilă are un rol esențial de jucat în denunțarea și combaterea omniprezentei dinamicii corupte și în creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la pagubele pe care le provoacă.
Consultați galeria foto despre combaterea corupției pentru a vedea rezultatele cercetării Repubblika cu privire la programele electorale ale principalelor partide politice din UE, precum și infograficele diseminate în cadrul campaniei.
Combaterea eco-mafiilor
În martie 2024, Parlamentul European a făcut un pas important în protejarea planetei noastre prin aprobarea unei Directive privind infracțiunile de mediu. Aceasta include noi infracțiuni, introduce conceptul de „ecocid”, pedepse mai stricte, protecție pentru avertizori și un acces mai bun la justiție pentru organizațiile societății civile.
Această nouă directivă este un pas crucial înainte în lupta noastră împotriva încălcărilor legislației de mediu la nivel european. Aceasta recunoaște rolul vital pe care îl joacă organizațiile societății civile în această luptă. Am fost recunoscuți ca participanți cheie în acest efort continuu. Să continuăm împreună să susținem cauza pentru un viitor mai verde și mai echitabil!
Să protejăm mediul și sănătatea publică de ecomafii!
În 2022, numai Italia a înregistrat 30.686 de infracțiuni împotriva mediului, 84 de infracțiuni pe zi, în medie. Traficul de deșeuri, uciderea speciilor protejate și comerțul cu substanțe periculoase sunt doar câteva dintre activitățile care amenință planeta și sănătatea noastră.
Consultați galeria foto despre combaterea eco-mafiilor pentru a vedea rezultatele cercetării Repubblika cu privire la programele electorale ale principalelor partide politice din UE, precum și infograficele diseminate în cadrul campaniei.
Combaterea traficului de ființe umane
În aprilie 2024, Parlamentul European a dat undă verde finală normelor revizuite privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor. Această nouă lege face pași îndrăzneți pentru a incrimina căsătoria forțată, adopția ilegală și exploatarea mamelor surogat în toată Europa.
Dar lupta noastră nu se oprește aici. Promovăm o inițiativă legislativă pentru a recunoaște victimele corupției, asigurându-le reprezentare și acces la compensații.
Consultați galeria foto despre combaterea traficului de ființe umane pentru a vedea rezultatele cercetării Repubblika cu privire la programele electorale ale principalelor partide politice din UE, precum și infograficele diseminate în cadrul campaniei.
Protecția victimelor criminalității și reutilizarea socială
O provocare europeană necesită o soluție europeană.
Manifestul nostru prezintă propuneri ambițioase care ar putea să nu fie încă pe agenda politică. În calitate de activiști ai societății civile, misiunea noastră este să atragem atenția liderilor politici asupra problemelor cruciale care trec adesea neobservate. Ne angajăm să îndemnăm toate partidele politice din noul Parlament să se implice în promovarea agendei noastră.
Alăturați-vă luptei pentru drepturile victimelor crimei organizate și ale traficului de persoane!
Știați că 68% dintre rețelele criminale folosesc violența? Este timpul să protejăm victimele și familiile lor.
În toată Europa, există inițiative de conștientizare și de onorare a vieților nevinovate pierdute din cauza mafiei, dar nu numai, CHANCE face apel la crearea
Unui grup de lucru permanent care implică victime, familiile acestora și societatea civilă.
Un Avocat european pentru drepturile victimelor.
Administrarea bunurilor sechestrate și confiscate este o provocare și o oportunitate pentru societate. Recuperarea proprietăților dobândite din crima organizată poate fi un semn puternic de justiție socială, deoarece ne permite să dăm înapoi comunității ceea ce a fost furat. Asociațiile care lucrează la nivel local pentru combaterea criminalității știu bine acest lucru, pentru că ele sunt cele care propun modele economice alternative, noi modele socio-culturale pentru economie, pentru că organizațiile criminale cresc acolo unde există inegalități sociale mari.
Consultați galeria foto despre victimele criminalității și reutilizarea socială pentru a vedea rezultatele cercetării Repubblika cu privire la programele electorale ale principalelor partide politice din UE, precum și infograficele diseminate în cadrul campaniei.
Materialele video dezvoltate pot fi vizionate mai jos:
Al patrulea videoclip subliniază importanța implementării noii directive privind infracțiunile împotriva mediului și a eco-mafiilor.
Al treilea videoclip discută despre importanța societății civile în lupta împotriva crimei organizate.
Al doilea videoclip analizează importanța bunurilor confiscate și a despăgubirilor acordate victimelor.
Rezultatele preliminare ale proiectului Eradicating II project urmează a fi prezentate în cadrul celei de-a 24 conferințe anuale a Societății Europene de Criminologie, organizată la București, în perioada 11.09. – 14.09.2024. Sesiunea Eradicating are loc Citește mai mult…
RESTART este o inițiativă nouă, implementată de Libera (IT) și 4 parteneri, membri ai rețelei europene CHANCE: BASTA (BE), Eine Welt (DE), Repubblika (MT) și ACDD (RO). Scopul proiectului este de a stimula angajamentul și Citește mai mult…
Conștientizând că implicarea tinerilor în viața civică este crucială, proiectul “Youth In Connection” aduce o nouă viziune cu privire la participarea tinerilor și colaborarea cu organizațiile societății civile în promovarea justiției sociale și combaterea crimei Citește mai mult…